Kookgroep

Kookgroep/ Fornuisgroep

Met een kookgroep – ook wel fornuisgroep – wordt bedoeld het samenstelling van een vermogenstoestel van bijvoorbeeld een elektrisch fornuis, stekkeraansluiting en speciale aardlekschakelaar of installatieautomaat in een elektrische installatie.

Woonhuizen kennen doorgaans een groepenkast met groepen die tot maximaal 16 ampère beveiligd kunnen zijn. Het vermogen van een bepaald toestel kan daarom niet meer bedragen dan ongeveer 3500 watt. Toestellen met een hoger vermogen – zoals inductiekookplaten, keramische kookplaten – kunnen in sommige gevallen elektrisch opgedeeld worden in twee delen. Hiermee is het mogelijk om één toestel van maximaal 7000 watt toch in een regulier woonhuis aan te sluiten.

In het toestel moet een elektrische deling wel mogelijk zijn gemaakt. De aansluiting van het geheel wordt dikwijls gerealiseerd met het Perilex-systeem. Het in twee elektrische groepen verdeelde toestel wordt dan met één vijf-aderig aansluitsnoer op één Perilex-stekker aangesloten. Meestal is de ene groep contact L1 en N, en de andere groep L2 en L3. Uiteraard wordt ook de aardleiding PE aangesloten. Het Perilex-wandcontactdoos wordt in overeenstemming met het toestel/fornuis voorzien van twee fasen, twee nullen en een aarde. In de groepenkast worden de twee groepen beveiligd met een speciale daarvoor ontwikkelde twee aan elkaar gekoppelde installatieautomaten of aardlekschakelaars. De zogenoemde “kookgroepautomaat”. Bij een stroomfout in een van de twee groepen zullen beide installatieautomaten – de kookgroepautomaat als geheel – afschakelen, zodat het gehele toestel/fornuis spanningsvrij komt.

Een aansluiting van een kookgroep is derhalve géén krachtstroom-aansluiting zoals op een driefasen-400Volt contactdoos.

Elektricien Amsterdam

Zoekt u een Elektricien in Amsterdam? Elektravolta is uw elektricien in Amsterdam en omgeving. Uw elektricien in Amsterdam zorgt voor het installeren van diverse elektrotechnische installaties zoals onder andere Groepenkasten. Wij zorgen ervoor dat uw elektra veilig wordt aangelegd. Ook kunt u ons inschakelen voor 24/7 storingsdienst.

Vakkundige elektricien Amsterdam

Uiteraard kunt u rekenen op een ervaren elektricien in Amsterdam. Wij zijn u snel en vakkundig van dienst. Onze elektriciens zijn goed op de hoogte van de verschillende elektrische installaties en elektrotechniek in woningen in Amsterdam waardoor we u uitstekend kunnen adviseren over de mogelijkheden. Wilt u een groep toevoegen voor uw inductiekookplaat, de groepenkast / meterkast vernieuwen, of bijvoorbeeld een stopcontact of een lichtschakelaar verplaatsen? Een elektricien in Amsterdam kan u daar heel goed mee helpen.

Call Now ButtonBel nu!