Groepenkast

Nieuwe groepenkast of groep?

Heeft u een storing in uw groepenkast? Moet u een nieuwe groepenkast installeren? Een groepenkast installeren is vakwerk. Elektravolta heeft de vakman die u nodig heeft voor een veilige en duurzame oplossing. U heeft een veilige groepenkast indien u het door een vakman de elektriciteit laat aanleggen. Daarnaast kan het zijn, wanneer er brand ontstaat vanwege het onjuist aansluiten van een groepenkast, de verzekering niet uitkeert, omdat u er niet alles aan heeft gedaan om eventuele risico’s te vermijden.

Onze elektricien kan uw groepenkast vervangen tegen een eerlijke prijs. Wellicht heeft u ruimte in uw groepenkast of meterkast zodat u niet de hele groepenkast hoeft te vervangen. De groepenkast of te wel verdeelkast is belangrijk onderdeel van uw elektrische installatie. Het is belangrijk dat  gedaan wordt door een vakbekwaam elektricien.

Bel nu 0641728088

Wilt u een offerte?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte

Bel 0641728088

Uitbreiden Groepenkast

Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe keuken laat plaatsen, kan het zijn dat er nieuwe apparaten worden geplaatst, die op een aparte groep moeten worden aangesloten. Zo wordt vaak een afwasmachine of oven op een aparte groep aangesloten. Deze apparaten vragen zoveel stroom, dat ze een aparte groep krijgen. In de groepenkast kunt u kijken of er ruimte in om de groepenkast uit te breiden. Wanneer u bijvoorbeeld 4 groepen en 2 aardlekschakelaars heeft, kunnen er nog maximaal 4 installatieautomaten bij worden geplaatst. Op 1 aardlekschakelaar mogen namelijk 4 installatieautomaten worden aangesloten. Hiermee kunt u de groepenkast uitbreiden naar uw toekomstige situatie en hoeft u geen nieuwe groepenkast te kopen.

Groepenkast vervangen

Wanneer u een oud huis koopt, komt het regelmatig voor dat de groepenkast niet meer van deze tijd is en vervangen moet worden. Het vervangen van een groepenkast is geen klus voor een doe-het-zelver. Vanwege de veiligheid, raden wij aan om een vakman de groepenkast te laten vervangen. Hierdoor bent u verzekerd van een juiste elektra installatie in huis. Daarnaast kan het zijn, wanneer er brand ontstaat vanwege het onjuist aansluiten van een groepenkast, de verzekering niet uitkeert, omdat u er niet alles

Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar is de schakelaar waarmee u de hele installatie in één handeling de stroomtoevoer kan onderbreken. In geval van een calamiteit kan dit een levensreddende component zijn. Als u aan stroom gaat werken weet u indien u de hoofdschakelaar uit zet, u veilig kan werken. Tevens is het in de NEN 1010 verplicht om een hoofdschakelaar te hebben.  Tevens is het in de NEN 1010 verplicht om een hoofdschakelaar te hebben.

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een beveiliging in de groepenkast ter bescherming van uw lijf.  Wanneer er een elektrische fout optreedt bij bijvoorbeeld de wasmachine waardoor de buitenkant onder spanning komt te staan kunt u een schok krijgen. De aardlekschakelaar voorkomt dit en  dan springt de aardlekschakelaar uit waardoor de stroomtoevoer wordt uitgezet. Wanneer u tegenwoordig een groepenkast wilt aanschaffen, dan bent u verplicht om minimaal 2 aardlekschakelaars in de groepenkast te hebben. Op 1 aardlekschakelaar van 30mA, mogen maximaal 4 groepen (=installatieautomaten) van 16 ampère worden aangesloten en op een krachtgroep dient een 4 polige aardlekschakelaar geïnstalleerd te worden. Heeft u een probleem met uw aardlekschakelaar dan kunnen een van onze elektriciens in Amsterdam of onze elektricien in Haarlem uw aardlekschakelaar vervangen.

Installatieautomaat

Een installatieautomaat (ook wel groep genoemd) zorgt ervoor dat u wordt beveiligd bij kortsluiting en overbelasting. Overbelasting houdt in, dat er de stroomvraag van de apparaten die op de installatieautomaatzijn aangesloten, te groot is. Bijvoorbeeld; de wasmachine en droger staan aan en u gaat stofzuigen. De vraag naar stroom op 1 installatieautomaat is dan te groot, waardoor de groep eruit springt. Om dit dan te verhelpen, is het verstandig om 1 van de apparaten uit te zetten, waarna u de groep weer kunt inschakelen.

Hoe weet u nu hoeveel wattage op een groep kan?

De meeste installatieautomaten zijn 16 ampère. De formule om maximale belasting uit te rekenen is aantal ampère x 230volt. Bij een automaat van 16 ampère, is de maximale belasting 16 x 230 = 3680Watt. Op elektrische apparaten staat aangegeven hoeveel vermogen het apparaat vraagt. Hierdoor kunt u zelf uitrekenen welke apparaten op 1-groepen kunnen.

1-fase of 3-fase groepenkast

Als u een nieuwe groepenkast gaat kopen, dan moet u de keuze maken tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast. In de meeste huizen zit een 1-fase groepenkast. Op de energie factuur staat meestal aangegeven of u een 1-fase of 3-fase groepenkast heeft. Mocht het hier niet op staan, dan bestaat nog de mogelijkheid om op de KWh meter te kijken. Een 3-fase groepenkast heeft krachtstroom, dat u nodig heeft voor zware machines en zware ovens. Het totale aansluitvermogen van een 1-fase groepenkast is bijvoorbeeld 35Ax230Volt = 8050Watt. Bij een 3-fase groepenkast is het totale aansluitvermogen 3x25Ax230Volt = 17250Watt.

Fornuisgroep

Meestal heeft u een fornuisgroep nodig, ook wel kookgroep genoemd. wanneer u een inductiekookplaat wilt aanschaffen. De inductiekookplaat moet op 2x220Volt worden aangesloten, waar u een fornuisgroep (kookgroep) voor nodig heeft. Dit dient door een installateur gedaan te worden anders vervalt uw garantie. Op de inductiekookplaat staat aangegeven hoeveel stroom het nodig heeft, anders kunt u zich ook altijd laten adviseren door ons. Onze professionele elektricien in Amsterdam of elektricien in Haarlem legt deze installaties aan.

Perilex

Een keramische of inductiekookplaat dient door een installateur te worden aangesloten d.m.v. een perilex stekker op een Perilex wcd.

Storing of gewoon hulp nodig?

Elektricien 

Snel, Gedreven en Ervaren

Bel nu 0641728088

Elektricien Regio Amsterdam

Snel, Gedreven en Ervaren

Bel nu 0641728088

Call Now ButtonBel nu!